Tuesday, August 2, 2011

Step by Step | Melepa Topping Kek Bulat (Heavy Pix)

Aha! kali ni topping kek bulat pulak ya! Kek bulat ni senang sikit daripada kek 4 segi (kalau ada turn table la ahhahaha kalau tak de sama je standard macam topping kek 4 segi). Yang senangnya.. kita control spatula je.. sambil pusing2 'turn table' tu..

Step 1
'Crumb coat' kan kek.. Perasan tak nina tak crumb coatkan habis kek bahagian atas tu.. Sebab.. kek bulat senang nak bubuh topping.. jadi tak crumbly sangat sebab bahagian atas kan licin skit. Bila dah 'crumb coat' boleh letak dalam peti ais dalam 1/2 jam.. Nina masuk freezer je.. sebab freezer kek nina tak letak menda bukan2 ekeke. Kalau tak masuk peti ais pun boleh.. tapi bila dia sejuk selamat skit crumbs dia melekat kat kek.

Step 2
Bubuh 1 'big dollop of cream' atas kek.. kat tengah tapi bila nak lepa, lepa sikit2 ke tepi kek..

Step 3
Gelek2kan spatula sambil memusing2kan 'turn table'. Satu arah je tawww! Jangan kejap pusing sana, kejap pusing sini. Nina buat dari kanan ke kiri. Spatula jangan kasi kena kek langsung! Nanti crumbs tu semua melekat kat topping kek.. memang susah nak baiki.. nak kutip crumb tu tak payah la ya.. Tapi kalau dah tercomot tak pe.. amik je cream, pakai nozzle bintang.. dot dot dot sampai penuh.. stand by je la cream banyak2 hahahaah


Step 4
Dah cover semua kan kek tu! yeay! Perasan tak yang tepi nina 'crumb coat' tebal skit dari atas kek tadi.. Sebabnya.. ni kek red velvet.. lebih2 skit pun tak apa.. sebab yang nak buat comot tu bahagian tepi.. memang susah skit bahagian tepi ni.. Nina pun tak pernah tak de crumb langsung bahagian tepi tu.. Kalau dah susah sangat, letak je sprinkle keliling kek hahahaha.. cover line!

Step 5
Toppingkan bahagian tepi.. Tengok berapa banyak punya cream nina pakai.. tebal-tebal takpe.. boleh adjust nanti.. tapi kalau tercomot.. lagi banyak cream pakai nak baiki hehe

Step 6
Sambung lepa, ambil satu dollop lagi.. undur skit ke belakang.. maknanya jangan sambung topping.. tapi overlap skit.. jadi kemas la skit kek tu..


Step 7
Sila tengok gaya overlap itewww! auwww cek sukaaa!

Step 8
Buat sampai habis cover keseluruhan tepi kek! Yeay! kira dah siap la niiii!! tengok bahagian atas tu punyalah banyak cream! kita kena trim la lepas ni ;D


Step 9
Tolakkan spatula dari luar ke dalam.. lembut2 je.. Mesti tolak tau! Kalau comot jugak.. boleh hias border dgn nozzle star.. senang saja! Makan pun syiok je sebab topping lebeh! ;D

Step 10
Dah hampir siap! yeay! Masuk dlm peti ais pun boleh.. bila topping dah keras skit.. boleh adjust dgn spatula bagi rata lagi.. tapi lagi satu cara.. celup spatula dlm air panas, lap kering2.. cepat2 tau.. nanti spatula tu tak panas lagi. Ratakan cream tu.. Cara kedua ni remeh skit.. sebab.. nak celup statula panjang macam mana ek berapa banyak air panas nak letak dlm jag.. Nina jirus air panas je spatula tu tapi berapa kali mau jirus daaa..



Step 11
Letak spatula atas board.. pusingkan 'turn table' untuk kaut cream yang lebih2. jangan pusing laju2 tau.. tersodok kek tu karang .. mau menangis hehehe


Step 12
Lap yang comot2 tu dgn tisu.



Step 13
Kemaskan bahagian atas dan tepi






Mesti 90 darjah tau.. Nina fail la bab ni.. mesti tangan nina herot.. Nanti kek tu kembang atas mcam crown ekekekeke.. luruskan spatula..


Step 14
Kemas balik atas dia.. tADAAAA!! Dah siap pun!!!




Good Luck Guys! Jangan takut tengok step yg banyak gila tu! sebab step tu nina kecikkan jadi nampak cam remeh! tapi sebenarnya senang aje!

Friday, July 29, 2011

Step by Step | Melepa Topping Kek 4 segi (Heavy Pix)

Entry kali ni nina buat khas untuk kawan-kawan yang tergila-gilakan Red Velvet! Sebabnya.. kalau buat topping coklat memang senang.. tapi nak lepa cream cheese topping atas kek yang merah menyala memang agak susah.. Memang nina pun tak pas lagi ni.. Kalau nak pass kena pakai topping yang baaannnyyyaaakkk!! Almaklumlah kan .. cream cheese dah naik harga.. terkedu jugak la kat depan chiller kat kedai tu.

Langkah 1 : Crumb Coat - Satu Lapisan Nipis bagi mengelakkan Crumbs berterabur.
Crumb coat ni cuma letakkan satu lapisan nipis.. Memang mula-mula kek nampak comot, memang buruk tapi bila dah buat 'crumb coat' ni, bila kita nak bubuh topping yang betul, crumb dia taklah berterabur. Kalau nak cantik lagi letak sekejap dalam peti ais atau freezer..

Red Velvet lagilah kena 'crumb coat' sebab tektur RV ni amatlah crumbly dan poroi.. Pendek kata menyakitkan hati lah! hahaha


Langkah 2 : Letak satu 'dollop' cream (ini nina pakai cream cheese topping). Letak banyak-banyak pun tak apa.. sebab nanti boleh buang yang lebih-lebih. Kalau boleh.. letak kat tengah-tengah.. senang sikit nak melepa nanti!

Langkah 3 : Gerakkan spatula ke kiri dan ke kanan

NinazTip : JANGAN BAGI SPATULA KENA KEK LANGSUNG! KENA CREAM SAHAJA ;D (garangnyaaa hehehe)


Langkah 4 : Tambah lagi "cream". Ratakan ke bahagian yang tak kena.. tebal pun takpe.. Tapi jangan bagi kena kek taw! Nanti kek comot..


Inilah rupanya kalau dah rata! Tadaaaa!! Sekarang kena lepa bahagian tepi pulak!

Langkah 5 : Letakkan 'cream' banyak-banyak pada bahagian tepi.. comot pun tak apa.. janji jangan kena kek jugak.. Gerak-gerakkan spatula ke kanan dan ke kiri.. sampai rata..

Langkah 6 : Tambah lagi 'cream'. Jangan sambung bahagian yang tak kena.. Gunakan teknik 'overlapping' ecewah! pandai2 je buat term sendiri..

Langkah 7 : Berhati-hati di bahagian bucu.. Tambah extra sikit 'cream' dan pusing mengelilingi bucu. Yang ni memang 'tricky' skit.. Sambung lagi Sampai dah tutup kesemua bahagian tepi kek.


Tadaaa!! Dah siap keliling kek! Comotkan! Tak apa! Janjji cover habis!

Langkah 8 : Di bahagian bucu atas, tolakkan dari luar ke dalam... kira nak bagi kemas.. tapi hati2 tau! sebab kalau tolak banyak sangat.. nanti tersodok pulak kek tu heheh.. 'lightly' sahaja.. macam belai kepala baby dalam pantang heheLangkah 9 : Bila dah agak kemas.. masukkan dalam peti ais atau freezer sekejap.. Nina selalu masukkan dalam freezer dalam 15 minit.


Bila dah agak keras.. barulah kita ratakan bagi licin.. kadang-kadang, nina memang tinggalkan dalam peti ais semalaman (bukan freezer taw! patah pisau nanti hehehe kalau tinggal dalam freezer semalaman).. bila nak masuk kotak baru nina licinkan..

Taddaaa!! Dah siap pun! Lap yang comot-comot tu..


Hias dengan sprinkle lap lap you! Wow! Dah siap pun!! Kalau nak tanya.. boleh tanya taw! Kek segi2 ni memang remeh skit.. tapi kalau nak buat kenduri, makan ramai2, memang nina selalu suggest kek 4 segi.. Tapi kena charge extra skit sebab.. kek 4 segi pakai banyak lagi 'cream' berbanding kek bulat.. kalau buttercream tak pelah kan.. kalau cream cheese tu lari banyak la skit.. ;D Cuba ya!! Muah!

Friday, May 6, 2011

NinazTips | Apa Nak Buat dengan Kek Bantat?

Assalamualaikum dan Good Day semua!

Nina teringat masa mula-mula buat kek dulu, memang selalu bantat. Tapi masa tu tak pandai lagi, cepat-cepat nina masuk tong sampah. Tapi sayang la pulak sebenarnya.. Kek bantat ni boleh lagi dimakan.. cuma lembek la sikit.. Jadi apa nak buat dengan kek bantat?

1. Potong kecil-kecil dan bakar balik

Bila potong kecil-kecil, bakar balik sampai dia jadi rangup. Nina selalu kalau tray oven besar tu dalam 20 minit. Kalau oven kecil kena turunkan suhu oven, lepas tu bakar lama sikit. Kalau mula-mula buat mungkin kena bakar dua tiga kali. Kepingan kek ni, bila masih panas, memang dia lembut tapi bila dah sejuk, memang rangup ala ala biscotti gitew!! sukanyaaa!!!

2. Cake Ball!!!

'Crumb'kan atau hancurkan, campur dengan ganache, golek golek golek.. celup coklat.. hias! voila!! kelas gitew!!! Nina pernah terlupa masuk gula, bantat, bila makan macam nak tercekik sebab kek tu kering sangat.. Glup glap glup glap telan air hehe..

3. Kalau cupcake.. sandwich kan dengan ganache atau buttercream

Tangkup dua je.. dengan jam ke, ganache ke, butterceam ke, pasti langsai!!!

4. Buat triffle..

Hehe.. cara yang konon-konon kelas! Janji sedap.. bila dah campur segala mak nenek cocktail, mesti orang tak tau kek tu bantat!

5. Daripada ke tong sampah, bagilah burung makan.

Betul, tak tipu.. hari tu kek nina bantat tapi sibuk sangat tak sempat nak buat apa.. tersorok, lupa terus, nina campak atas tanah, gagak, merpati dan bermacam-macam burung datang makan. Dapat pahala tau! Pahala bagi binatang makan dan pahala tak membazir.

Cukuplah ya.. nanti korang bersemangat pulak nak buat kek bantat hehehe
Daaa!!!

Sunday, May 1, 2011

Kelas | Nak Pilih Yang Mana: Demo, Intensive atau Ikut Modul

Assalamualaikum semua!

Entry kali ni, nina nak highlight tentang macam mana nak pilih apa. Bukan apa, nina teringat dulu masa nina baru berhenti kerja (hamba bodoh tuannnn!) Nina gunakan gaji yang terakhir untuk hadirkan diri ke kelas masak. Nak kata menyesal tu tidaklah.. tapi bukan sikit nina bayar tau! Terkilan la jugak. Jadi ibu-ibu yang nak belajar tu kena pilih betul-betul mengikut minat dan kesesuaian. Nina tak boleh bagitau mana yang korang nak tau! Sebab minat masing-masing lain ;D

Kelas Demo
Maknanya :
Kelas Demo, maknanya cikgu tunjuk kat depan.. murid-murid salin nota ya!!! Selalu ada kat baking supply store macam Bake with Yen, Bagus dan Yummy dan macam-macam lagi. Ada juga kat Citra Klasik, Kajang.

Sesuai untuk
*Orang yang ada basic, maknanya dia perati je, dia boleh buat kat rumah
*Orang yang mesti tengok baru dia boleh buat.. kalau tengok buku resepi je, dia tak confident nak buat ;D (mcm nina la hehe)
*Orang yang very observant... matanya tajam.. orang fokus.. bukan bersembang masa dalam kelas
*Orang yang tak kisah kalau ada ramai orang. Kalau dah ramai tu, macam-macam la kan, nak tanya kot segan. Masa nina mula-mula pergi kelas demo, siap kena perli dengan satu makcik tu.. "itu pun tak tau".. Yelah.. tanya soalan bodoh kan.. hmmm.. well, somebody has to ask tau! tapi nina memang betul-betul tak tau pun..

Kelas Hands-On
Maknanya:
Kelas tu kelas praktikal tapi single module.. maknanya.. kalau Kek Pengantin, Kek Pengantin sahaja, kalau biskut, biskut saja.. takde ekspres ekspres

Sesuai untuk
*Orang yang suka kalau kelas kecil
*Orang yang nak praktikkan terus
*Orang yang minat sangat dan memang dia nak pakai terus ilmu tu :D
*Orang yang tak kisah bayar mahal sikit.. janji dia dapat belajar terus dan coaching dari cikgu

Kelas Intensif
Maknanya:
Kelas borong. Ada beberapa modul dan dibuat dalam beberapa hari. Selalunya akan meliputi berbagai kursus dari kelas yang sedia ada. Bayarannya sudah tentulah lebih murah berbanding jika modul satu-satu secara berasingan.

Sesuai untuk:
*Mereka yang sudah ada pengalaman dalam kursus-kursus tersebut
*Mereka yang tidak memerlukan masa yang lama kerana kursus intensif agak laju kerana ingin menghabiskan apa yang perlu dipelajari dalam masa yang telah ditetapkan
*Mereka yang agak jauh dari kelas, jadi, sekali datang borong habis ;D


Okay ya! Bila nak pilih, kena pilih betul-betul tau! Takut nanti salah pilih.. rugi sangat-sangat. Kalau boleh sebelum pergi kelas, buat research dulu.. Kalau ada masa, cubalah resepi dulu.. jadi bila datang kelas boleh terus tanya apa yang tak jadi masa kat rumah tu.

Jangan sekali-kali pergi kelas.. terutama sekali bila mencecah ratusan ringgit dengan dada kosong. Bila balik rumah terkial-kial, nak tanya susah la pulak.

Lagi satu.. kalau nak berniaga.. tak semestinya tau semua benda.. kalau kita buat tu memang istimewa.. satu produk pun dah cukup. Jangan ambil semua kelas.. tapi satu pun tak jadi. Rugi nanti!

Nanti nina tulis lagi ya! tengah sibuk sangat-sangat! Blog ninazcakes dah lama tak jenguk :D

Monday, April 25, 2011

Tanda-tanda Kek akan Bantat! hehe

1) guna butter / telur sejuk
*kena guna room temperature

2) bukak oven sebelum masa
*kek selalunya sekurang-kurangnya 40 minit baru masak. Kadang-kadang memang nampak macam dah masak tapi sebenarnya.. kek masak dari tepi ke tengah. Sebab itulah kita tak pernah nampak kek bantat kat tepi, mesti tengah2.

3) tak scrape tepi langsung (dah bantat dah kek nina 2 loaf huhuhuuuu)
*kalau tak kaut tepung kat tepi mixer tu.. yang berketul-ketul tu la yang buat kek bantat.
Kena kaut tepi-tepi separuh jalan, lepas tu baru sambung pukul lagi

4) oven tak panaskan dulu
*oven kena tunggu betul2 panas baru boleh bakar kek..
*kalau bain-marie atau steam bake (bakar dengan air ada dalam loyang lain..) air tu pun kena masak dulu.. dah panas, bukan masuk air paip tau!

5) suhu oven tak cukup
*selalunya bakar kek 180c.. kadang-kadang bila bakar cheese cake kena kurangkan temperature, lepas tu lupa nak adjust balik.. alamatnya.. [fill in the blanks] hehehe

Good Luck!
Bakar kek ni macam bawak kereta.. lama2 okay la tu ;D

Wednesday, April 20, 2011

NinazTips | Mengapa Kek Bantat?

Hmm.. masa nina buat kek mula-mula dulu pun memang selalu bantat. Pernah sekali tu 6 biji kek sekilo bantat! Apa nak buat. Kalau siapa buat kek, tak pernah bantat, sama ada dia memang bertuah atau pun .. dia pakai ready mix hehe.

Sepanjang bakar kek ni, nina peratikan.. sebab-sebab bantat adalah:-

1) rajin bukak oven walaupun kek belum masak

kek ni, nampak dari luar memang la naik giler.. excited punya pasal, pi gatai tangan bukak oven. Bila bukak, kek tu sebenarnya belum masak, jadi angin sejuk yang berat tu cepat-cepat meluru masuk oven dan penyekkan kek tu.. terusla bantat.

NinazTips : JANGAN BUKAK OVEN DALAM MASA 40 MINIT YANG PERTAMA

2) Masa pukul tu, adunan, tak kaut kat tepi mixer.. jadi berketul-ketul

tak tahulah kenapa.. tapi kek yang ada ketul-ketul tepung tu memang la bantat.

NinazTips : Bila dah masuk tepung, dah sebati sikit, 'switch off' mixer, kautkan tepi-tepi 'mixing bowl' dan pastikan tiada ketulan.

3) Kek tak cukup masak, dah keluarkan.

Kek ni sebenarnya masak dari luar ke tengah.. Kadang-kadang bila cucuk lidi di bahagian tepi kek, nampak memang macam dah masak. Tapi bila cucuk di tengah tengok tak masak lagi.

NinazTips :
#1 Tengok dulu dari luar.. texture kek bahagian tengah dan tepi sama tak? selalunya bila tengah belum masak, nampak macam ada lingkungan bulat di tengah-tengah kek..

#2 Kalau nak cucuk lidi, pakai oven mitten, bukak sikit je, dan cucuk bahagian tengah.. Kalau masih basah, masak lagi sekurang-kurangnya 5-10 minit.

#3 Kalau dah bantat tengah tu, tak payahlah nak masuk balik oven hehe.. takdenya naik balik kek tu.. tempek je la foundation banyak2 hehe.. kalau jual tu.. tolak jela harga skit.. tapi mesti tanya.. dia nak yang baru ke tidak. ;D

4) Kek tu terlupa masukkan gula

Pernah jugak kelam kabut, bakar kek terlupa nak bubuh gula. Jadi, kek tak naik, merekah kat tengah-tengah.. Tercekik nak telan sebab tak gebu tersangkut kat tekak

NinazTips :
#1 Jangan buang, potong nipis, makan dengan jam atau ganache, tangkup dua.. memang sedap!
#2 Potong nipis-nipis, bakar balik.. sampai rangup.. jangan tunggu rangup dalam tau! Nanti hangit.. bila keluar tu.. dia lembut lagi.. bila dah sejuk barulah rangup. Nina selalu bakar kalau tray penuh dalam 20 min.. atau sampai wangiiii satu rumah!! yumss!!! Ala-ala biscotti gitewww! cek sukaaaa!

Good Luck! Nanti nina tulis lagi ya!!! muah muah muah!

Tuesday, April 12, 2011

And the Baking Classes Begin!!!

Assalamualaikum semua!!

Bincang-bincang sesama sendiri, kami bersetuju akhirnya untuk memanjangkan sayap untuk mengadakan baking class. Insyaallah.. kami sedang meneliti modul-modul yang akan kami kembangkan menjadi kelas-kelas baking khas buat bakal-bakal usahawan kuih raya dan kek.

Yang paling best kelas ni ialah, nina akan tunjukkan dengan menggunakan kek nina sendiri taw.. tak aci kalau demo pakai kek student.. nanti korang bawak balik kek cantik tapi hasil tangan cikgu hehehe bila balik terkial-kial la pulak nak hias kek sendiri.

Antara kelas-kelas yang akan kami adakan adalah:

1) Basic Cake Decorating from Scratch RM220.00 (100% Hands-on)
(4-5 jam) pelajar akan deco sampai habis walaupun orang lain dah balik hehehee

Peserta
Beginners ONLY! Bagi yang tak pernah pegang spatula atau nozzle. Kelas ini khas buat mereka yang ingin mencuba buat kali pertama. (Ataupun yang telah mencuba tapi patah semangat bila buat sorang-sorang hehe). Lagi sesuai untuk ibu-ibu yang nak mendeco kek untuk anak-anak, Nina akan tunjukkan cara melepa dari asas sampaikan ke finishing touches.

Apa yang akan dipelajari
-Mengenali asas bahan
-Membancuh butter cream
-Mewarna buttercream dan perbezaan antara lain-lain jenis pewarna
-Melepa kek bulat dan empat segi (tips bagi mendapatkan smooth cakes)
-Menggunakan nozzle untuk membuat berbagai pattern (untuk border)
-membentuk Bunga Ros menggunakan buttercream
-Tips menghias kek jika fail untuk menggunakan nozzle :D

Pelajar akan membawa pulang
-1 kek oren 7" bulat
-1 kek oren 7" 4 segi yang telah dihias sendiri, yeay!!!
-alatan asas untuk baker baru ;D special taw! Nanti tak pening nak cari sendiri, balik rumah boleh terus buat sendiri iaitu :

nozzle rumput
nozzle bunga ros
nozzle bintang
nozzle daun
cone holder
piping bag plastik (10 keping)
comb plastik
spatula (untuk melepa kek)
spatula plastik
towel kecil

p/s kalau tak datang kelas, inilah list barang untuk dibeli as a start ;D


Nota:
Ini adalah kelas 'cake decorating', kek akan disediakan. (kek akan dibakar sebelum kelas ya! Jadi tak belajar cara buat kek :D)

2) Chocolate Cake Decorating RM220
(4 - 5 jam) pelajar akan deco sampai habis walaupun orang lain dah balik hehehee
Peserta
Sesuai untuk sesiapa yang suka makan kek coklat, atau pandai buat kek coklat kukus tapi tak reti nak buat topping yang cantik dan sedap.. Kalau pakai topping masak atas api tu meleleh sikit.. jadi mesti tension bila nak hias, kan! Silalah datang kelas ini sebab NinazCakes Topping / Ganache memang terbaek!!! Untuk peniaga-peniaga kek coklat pun WAJIB datang sebab topping ni very the economical tapi yang penting Insyaallah sedap!!!

Pelajar akan mempelajari
-cara-cara membuat ganache yang mudah dengan cara yang paling selamat ;D
-melepa topping di atas kek coklat
-melepa topping express!
-Membuat border yang simple tapi menarik untuk beginners
-tips menyimpan ganache
-Mempelbagaikan rasa dari ganache yang basic (trade secret niiii)
-Lain-lain kegunaan Ganache, jadi tak membazir

Bonus:
-Cara masak brownies dan Choc Dip yang boleh digunakan untuk party pack birthday anak-anak
-cara mencairkan coklat dan membuat hiasan mudah menggunakan coklat

Pelajar akan membawa pulang

-1 kek coklat 7" bulat
- brownies
-alatan asas untuk baker baru ;D special taw! Nanti tak pening nak cari sendiri, balik rumah boleh terus buat sendiri iaitu :

nozzle bintang
nozzle daun
piping bag plastik (10 keping)
comb plastik
spatula (untuk melepa kek)
spatula plastik
towel kecil

p/s kalau tak datang kelas, inilah list barang untuk dibeli as a start ;D


Nota:
Ini adalah kelas 'cake decorating', kek akan disediakan. (kek akan dibakar sebelum kelas ya! Jadi tak belajar cara buat kek :D)


3) Marble Shortbread (Practical) Khas buat Bakal Peniaga RM220.00
(4 jam sekurang2nya)


Pelajar akan membuat sendiri:
-satu adunan marble shortbread dari AWAL sampai AKHIR (cikgu akan demo cikgu punya sendiri, bukan demo yang student punya!)
-mendeco pelbagai pattern untuk mendapatkan corak yang tersendiri (unique gitew)
-tips bagaimana hendak mendapatkan marble shortbread yang kemas dan cantik
-cara menyusun di dalam balang
-membuat costing untuk memulakan bisnes cookies dengan modal yang minimum

Pelajar akan membawa 2 balang lebih marble shortbread yang dibuat sendiri yummy!!!

Bonus bagi kelas Marble Shortbread:
Demo Sampret (Dahlia)