Tuesday, April 12, 2011

And the Baking Classes Begin!!!

Assalamualaikum semua!!

Bincang-bincang sesama sendiri, kami bersetuju akhirnya untuk memanjangkan sayap untuk mengadakan baking class. Insyaallah.. kami sedang meneliti modul-modul yang akan kami kembangkan menjadi kelas-kelas baking khas buat bakal-bakal usahawan kuih raya dan kek.

Yang paling best kelas ni ialah, nina akan tunjukkan dengan menggunakan kek nina sendiri taw.. tak aci kalau demo pakai kek student.. nanti korang bawak balik kek cantik tapi hasil tangan cikgu hehehe bila balik terkial-kial la pulak nak hias kek sendiri.

Antara kelas-kelas yang akan kami adakan adalah:

1) Basic Cake Decorating from Scratch RM220.00 (100% Hands-on)
(4-5 jam) pelajar akan deco sampai habis walaupun orang lain dah balik hehehee

Peserta
Beginners ONLY! Bagi yang tak pernah pegang spatula atau nozzle. Kelas ini khas buat mereka yang ingin mencuba buat kali pertama. (Ataupun yang telah mencuba tapi patah semangat bila buat sorang-sorang hehe). Lagi sesuai untuk ibu-ibu yang nak mendeco kek untuk anak-anak, Nina akan tunjukkan cara melepa dari asas sampaikan ke finishing touches.

Apa yang akan dipelajari
-Mengenali asas bahan
-Membancuh butter cream
-Mewarna buttercream dan perbezaan antara lain-lain jenis pewarna
-Melepa kek bulat dan empat segi (tips bagi mendapatkan smooth cakes)
-Menggunakan nozzle untuk membuat berbagai pattern (untuk border)
-membentuk Bunga Ros menggunakan buttercream
-Tips menghias kek jika fail untuk menggunakan nozzle :D

Pelajar akan membawa pulang
-1 kek oren 7" bulat
-1 kek oren 7" 4 segi yang telah dihias sendiri, yeay!!!
-alatan asas untuk baker baru ;D special taw! Nanti tak pening nak cari sendiri, balik rumah boleh terus buat sendiri iaitu :

nozzle rumput
nozzle bunga ros
nozzle bintang
nozzle daun
cone holder
piping bag plastik (10 keping)
comb plastik
spatula (untuk melepa kek)
spatula plastik
towel kecil

p/s kalau tak datang kelas, inilah list barang untuk dibeli as a start ;D


Nota:
Ini adalah kelas 'cake decorating', kek akan disediakan. (kek akan dibakar sebelum kelas ya! Jadi tak belajar cara buat kek :D)

2) Chocolate Cake Decorating RM220
(4 - 5 jam) pelajar akan deco sampai habis walaupun orang lain dah balik hehehee
Peserta
Sesuai untuk sesiapa yang suka makan kek coklat, atau pandai buat kek coklat kukus tapi tak reti nak buat topping yang cantik dan sedap.. Kalau pakai topping masak atas api tu meleleh sikit.. jadi mesti tension bila nak hias, kan! Silalah datang kelas ini sebab NinazCakes Topping / Ganache memang terbaek!!! Untuk peniaga-peniaga kek coklat pun WAJIB datang sebab topping ni very the economical tapi yang penting Insyaallah sedap!!!

Pelajar akan mempelajari
-cara-cara membuat ganache yang mudah dengan cara yang paling selamat ;D
-melepa topping di atas kek coklat
-melepa topping express!
-Membuat border yang simple tapi menarik untuk beginners
-tips menyimpan ganache
-Mempelbagaikan rasa dari ganache yang basic (trade secret niiii)
-Lain-lain kegunaan Ganache, jadi tak membazir

Bonus:
-Cara masak brownies dan Choc Dip yang boleh digunakan untuk party pack birthday anak-anak
-cara mencairkan coklat dan membuat hiasan mudah menggunakan coklat

Pelajar akan membawa pulang

-1 kek coklat 7" bulat
- brownies
-alatan asas untuk baker baru ;D special taw! Nanti tak pening nak cari sendiri, balik rumah boleh terus buat sendiri iaitu :

nozzle bintang
nozzle daun
piping bag plastik (10 keping)
comb plastik
spatula (untuk melepa kek)
spatula plastik
towel kecil

p/s kalau tak datang kelas, inilah list barang untuk dibeli as a start ;D


Nota:
Ini adalah kelas 'cake decorating', kek akan disediakan. (kek akan dibakar sebelum kelas ya! Jadi tak belajar cara buat kek :D)


3) Marble Shortbread (Practical) Khas buat Bakal Peniaga RM220.00
(4 jam sekurang2nya)


Pelajar akan membuat sendiri:
-satu adunan marble shortbread dari AWAL sampai AKHIR (cikgu akan demo cikgu punya sendiri, bukan demo yang student punya!)
-mendeco pelbagai pattern untuk mendapatkan corak yang tersendiri (unique gitew)
-tips bagaimana hendak mendapatkan marble shortbread yang kemas dan cantik
-cara menyusun di dalam balang
-membuat costing untuk memulakan bisnes cookies dengan modal yang minimum

Pelajar akan membawa 2 balang lebih marble shortbread yang dibuat sendiri yummy!!!

Bonus bagi kelas Marble Shortbread:
Demo Sampret (Dahlia)


4 comments:

  1. Congratz Nina....dah berkembang perniagaannya...semoga trus maju jaya....nanti bolehla aka join kelas ni...

    ReplyDelete
  2. Thanks!!! Ala.. akak dah terer..entah2 nina yg pegi menuntut ilmu dgn akak :-)

    ReplyDelete
  3. Tak buat kelas lagi ke nak join

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Vasugi N,
      Buat masa ni kita hanya buat kiddy baking class je.. terribly sorry.. will try to write more entries kay..

      Delete