Monday, April 25, 2011

Tanda-tanda Kek akan Bantat! hehe

1) guna butter / telur sejuk
*kena guna room temperature

2) bukak oven sebelum masa
*kek selalunya sekurang-kurangnya 40 minit baru masak. Kadang-kadang memang nampak macam dah masak tapi sebenarnya.. kek masak dari tepi ke tengah. Sebab itulah kita tak pernah nampak kek bantat kat tepi, mesti tengah2.

3) tak scrape tepi langsung (dah bantat dah kek nina 2 loaf huhuhuuuu)
*kalau tak kaut tepung kat tepi mixer tu.. yang berketul-ketul tu la yang buat kek bantat.
Kena kaut tepi-tepi separuh jalan, lepas tu baru sambung pukul lagi

4) oven tak panaskan dulu
*oven kena tunggu betul2 panas baru boleh bakar kek..
*kalau bain-marie atau steam bake (bakar dengan air ada dalam loyang lain..) air tu pun kena masak dulu.. dah panas, bukan masuk air paip tau!

5) suhu oven tak cukup
*selalunya bakar kek 180c.. kadang-kadang bila bakar cheese cake kena kurangkan temperature, lepas tu lupa nak adjust balik.. alamatnya.. [fill in the blanks] hehehe

Good Luck!
Bakar kek ni macam bawak kereta.. lama2 okay la tu ;D

2 comments:

  1. boleh guna food processor x nak buat kek ni?

    ReplyDelete
  2. yikes.. barulah terperasan komen ni..
    tak boleh sayang.. kecuali ada kek yg pakai minyak.. ada jugak pakai blender tapi kek tak gebu mcm biasa.. dan silap haribulan boleh bantat..

    ReplyDelete