Sunday, December 6, 2015

Macam Mana Nak Ambil Bulk Order? (tips)

Assalamualaikum semua..

Semalam je baru kawan nina telefon, suaranya agak kedengaran panik dan bila dia call nina.. nina pulak yang panik hahaha... Rupanya ada orang order 600 wedding cupcakes untuk jamu masa wedding event. Panik sebab next week delivery, nak cucuk pulak atas lidi dan togel tanpa cupcake liner. Okay, mak panik.. mak tanya dia.. macam mana ke gaya nak menghantar, nak letak dalam kotak macam mana.. Lepas tu kami pun sama-sama panik hahaha.. Anyway.. bukan nak takutkan korang ek. Nina memang tak berapa ambil tempahan untuk wedding, sebab budget masa ke laut.. suka buat last minute dan dengan anak berceridai ni apa-apa je boleh jadi.

Jadi sekarang nina kasi tips macam mana nak ambil order terutama sekali order yang kita tak pernah ambil lagi.

1. Budget masa. 

    Itulah yang paling penting sekali. Macam mana nak budget masa? Kena tengok kapasiti oven, kapasiti mixer, kapasiti diri sendiri dan yang paling penting, sanggup atau tidak as in ada skill atau tidak.

Kalau nina, nina ada dua oven sekali bakar 50 cupcake. Jadi untuk dapatkan 600 cupcake (nina anggar 650 sebab mesti ada yang tercomot atau terkurang, termelimpah). Jadi 600 bahagi 50 cupcake (1 round), nina kena bakar 13 round. Satu round bakar 25 + (5 minit, nak angkat, nak kalih, etc) = 30 minit.

13 round x 30 minit = 6.5 jam. 

6.5 jam ni masa bakar sahaja. Jangan lupa, kita nak menimbang, nak sejukkan, nak adun dan nak scoop. Jadi memang akan ambil masa. 

Jadi kita kena tahu berapa lama yang kita nak ambil untuk bakar. Ini belum estimate masa untuk hias tau.. nak cucuk lidi lagi.. nak ikat riben. Jadi kena tengok order masing-masing.

Of course, kita boleh charge extra untuk setiap hiasan yang diminta. Contohnya, nak ikat riben 600 lidi, boleh tahan lama. Jadi kena ikut kemampuan masing-masing. Kadang kala mungkin kita terpaksa upah orang untuk ikat riben atau beli riben siap.

2. Kira berapa adunan.

    Resepi yang kita buat dapat berapa bijik cupcake? Jadi, kita boleh anggarkan, berapa adunan yang diperlukan. Macam mana nak tahu satu adunan ada berapa cupcake? Makanya kita kena test sendiri sebab satu adunan tu tak sama. Semuanya bergantung kepada saiz cup yang kita pilih. Jadi kita kena buat kiraan sendiri. 

Bila sudah dapat berapa adunan, barulah kita belikan bahan-bahannya.

3. Quotation dan deposit dan LIST BARANG.

    Kesilapan pertama yang selalu dilakukan ialah tiada terms and condition. Haaa!! We learnt it through the hard way tauuuu! Bila bagi quotation, haruslah ingat, perlu ada terms and condition terutama sekali dari segi pembayaran. Kami akan minta deposit 50% (non refundable) sebab senang cerita, bahan-bahan yang dibeli memang 50% tu dah boleh cover (kalau bahan tak terlalu mahal macam hazelnut atau cheese). Bila mintak non refundable deposit, kita tak akan kehilangan modal bila customer cancel last minute.

Kita tak boleh nak beli barang last minute, buatnya tak ada stok, masak nak mencari seantera dunia. Jadi, kena fikir kebajikan kita sendiri. Ada jugak yang mintak full payment semasa delivery atau 2 days before delivery sebab masa kenduri, kadang-kadang kita deliver bukan pada empunya order. Ntah makcik mana akan ambilkan, siap pandang-pandang slack lagi hahahaha... nanti penat je buat, duit tak dapat.

Bila buat list barang tu jangan lupa tau, mesti ada kotak untuk delivery, plastik dan semua mak nenek lah termasuklah alatan yang nak digunakan loyang, grease, scoop, piping bag.. nozzle dan bermacam-macam lagi.

4. Proses Kerja

    Bolehlah buat mental note apa nak buat dulu. Mungkin kalau nina, nina akan terjah riben dulu sebab itu boleh buat awal. Lepas tu buat topping, lepas tu baru buat kek dan anggaran masa. Kotak-kotak yang perlu dilipat, bolehlah lipat siap-siap.

5. Hari Kejadian

     Bakor jangan tak bakor. Kadang-kadang boleh berlanjutan sehingga beberapa hari dan tak tidur.. Insyallah bila dengar bunyi kaching-kaching tu hilang penat..

6. Delivery Day

     Deliver tu jangan lupa, kadang orang nak pagi, nak petang. Semuanya sepatutnya dah clear masa hantar quotation dan bila terima order. Nak bawak kereta tu macam siput tawww sebab scary the mary kalau bawak kek dalam kereta. Cuaca panas semua tu memang akan mainkan peranan.. jadi kalau wedding cake nina suka hantar either malam sebelum hari kejadian atau sebelum pukul 11 pagi. 

Okies.. kalau ada apa-apa nanti nina tambah. Good Luck okay!! There will always be the first time for everything. Dan bila baru start, untung mungkin ciput sebab kita beli peralatan. Jadi tu pun asset jugak tu!!

Adios!!
Love,
Misz Baker.

No comments:

Post a Comment