Wednesday, December 9, 2015

Perkara Penting Sebelum Ambil Order..

Assalamualaikum semua...

Entry ni nina tujukan khas buat mereka yang baru nak mulakan bisnes apa-apa jugak pun. Yelah.. teringat masa mula-mula ambil order dulu, terkulat-kulat kira kos dan tengok duit terbang tinggi dan makin tinggi dan makin tinggi hahaha.. Mana taknya.. mula-mula berniaga mana ada loyang bagai.. yang ada satu loyang 7" untuk buat kek coklat sekilo. Alih-alih orang order kek 1.5kg. Dah kena beli loyang lagi. Lepas tu nak wedding cake 12", beli lagi loyang. Sudahnya duit tumbuh sayap sendiri. Tapi alhamdulillah.. bila beli loyang, itu sebenarnya investment. Maknanya, duit tu tak nampak ke diri, dapat ke peralatan.

Bila kita mula-mula berniaga, sebenarnya kita boleh decide sama ada kita nak fix kan apa yang kita nak jual atau kita boleh take the challenge dan be a little bit more adventurous. Macam nina, nina memang suka fix kan apa yang nina nak jual. Nina bukan tak suka challenge, nina tak berapa suka ambil risiko sebab ingredients sekarang ni bukan macam nina mula-mula start dulu. Sekarang melambung-lambung harganya, tambahan pula dengan GST kannn.. opss..

Anyway, bila kita nak terima order yang baru, ini antara perkara yang perlu kita fikirkan sedalam-dalamnya.

1. Resepi - bagi yang biasa masak, memang tak dinafikan, kita jeling je resepi, dah boleh agak dah terlebih manis atau tak, logik atau tidak. Tapi dengan timbunan resepi yang melampau, agak-agak kalau orang order menu baru, mampukah kita menghasilkan produk yang sedap yang membuatkan orang datang semula; which is related to the second item.

2. Masa - Kalau sudah ada resepi, mungkin kita boleh anggarkan masa, tapi kalau kita masih belum ada resepi, cukup tak masa untuk kita test resepi yang nak digunakan? Jika order adalah order yang urgent, ada kala ada baiknya kita tolak walaupun ada yang kata tak baik menolak rezeki, tapi tak baik juga merosakkan reputasi bisnes sendiri.

3. Peralatan - Adakah order yang kita nak terima tu boleh disiapkan dengan kelengkapan yang kita ada. Contohnya, mungkin kita cuma ada 4 loyang 7". Order yang diterima adalah 20 kek 7" dalam masa 2 hari. Oven pulak ada seketul, boleh masuk 2 kek sahaja. Jadi kita sahaja yang tahu sama ada kita mampu atau tidak terima order tersebut.

4. Bahan-bahan - Adakah bahan-bahan yang diperlukan mudah didapati. Contohnya jika ada customer yang ingin membeli kek yang ada kacan pecan. Dalam resepinya cuma perlukan 50gm sedangkan pack yang paling kecil ialah 250gm yang berharga hampir RM20 (tak sure la pulak berapa harga pecan sekarang ni). Sanggupkan kita mengambil order tersebut. Ataupun, bahan yang ingin digunakan tiada di kawasan kita, mungkin kita terpaksa order atau terpaksa mencari di kedai yang jauh. Jadi sanggupkah?

5. Costing dan Selling Price - Harga produk memang berbeza mengikut ingredients dan kawasan. Sebab tu kita kena belajar kira costing sendiri. Kadang kala bila kita beli dalam kuantiti yang kecil sebab special order, barang akan jadi mahal. Jadi, kita kena kira semua costing dan juga utiliti (api air). Jangan lupa gaji chef jugak ya. Berlebih kurang itu bagus tapi cer citer.. kalau tak ada siapa nak beli produk yang ada kacang pecan, mana kita nak letak? Memang boleh dibuat makan tapi ada kalanya bila kita mula berniaga, modal kita sangat sedikit (modal nina la kannn) untuk dibazirkan pada bahan-bahan yang tak tahan lama.

6. Time Management - Time management lah perkara yang paaaaaling susah dan paling mempengaruhi sebab kita kena pandai atur masa mana nak buat dulu, mana yang nak disejukkan.. sebab bila kita salah atur masa, lambat semua jadinya.. macam sekarang ni kannnn.. nina kenalah berundur diri.. kena atur masa untuk 600 cupcake yang nak disiapkan hehehe..

Good luck guys!! There's a business woman in there.. kalau cari betul-betul mesti jumpa!

 

No comments:

Post a Comment